RGB, CMYK of PMS kleuren

Hoe komt het toch dat kleuren op uw beeldscherm soms afwijken met uw drukwerk? Dit heeft (vaak) te maken met de juiste kleurinstellingen. Er zijn namelijk grofweg drie kleursoorten te onderscheiden; RGB, CMYK en PMS (Pantone). Maar wat betekend dit eigenlijk en wat is het verschil?

Als u weet welke kleuren u wenst voor uw logo of huisstijl is het vervolgens van belang dat de juiste kleurmodellen worden toegepast op de betreffende grafische vormgeving en website. Juist omdat deze kleurmodellen nogal afwijken is het belangrijk het verschil goed te kennen, zodat u drukwerkbestanden goed aanlevert en uw drukwerk zal voldoen aan uw verwachtingen.

 

RGB

RGB staat voor de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw en is het kleurmodel wat voornamelijk gebruikt wordt op beeldschermen. De kleurcode van RGB kleuren start met een # gevolgd door (een combinatie) van 6 cijfers en letters (hexadecimalen). De eerste 2 cijfers/letters geven het rood aan, de tweede 2 cijfers/letters het groen en de laatste 2 cijfers/letters het blauw. De kleurcode voor wit is bijvoorbeeld #ffffff en voor zwart #000000, voor meer RGB kleurencodes kijk hier.

 

CMYK

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Geel (Yellow) en Key (Zwart) en wordt gebruikt voor drukwerk. CMYK wordt ook wel vierkleurendruk of full colour genoemd. Met deze 4 kleuren kunt u bijna alle mogelijke kleuren maken. De kleurcode van CMYK is opgebouwd uit percentages. Hoe hoger het percentage van de kleur, hoe donkerder de uiteindelijke kleur wordt. De kleurpercentages van wit zijn bijvoorbeeld C:0 M:0 Y:0 K:0 en van zwart C:75 M:68 Y: 67 K:90.

 

PMS (Pantone)

PMS (Pantone) kleuren zijn 1100 kleuren die gedefinieerd zijn door het bedrijf Pantone, die elk hun unieke nummer hebben. PMS staat voor Pantone Matching System. Met deze unieke nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Hierdoor zijn PMS kleuren uitermate geschikt voor logo’s en huisstijlen. Pantone kleuren worden verkregen door 15 basis pigmenten inclusief zwart en wit.

 

RGB versus CMYK en PMS  = DIGITAAL versus PRINT

Het is van belang dat uw drukwerk is opgemaakt in CMYK of Pantone en uw website in RGB. Doorgaans vallen RGB kleuren in print namelijk donkerder uit. Dit verschil heeft te maken met de ‘werking’ van de kleuren. Het RGB-model werkt, in tegenstelling tot CMYK en PMS, met licht. CMYK en Pantone werkt met pigmenten.

RGB is een additief kleurmodel. Dit betekent dat de basis kleurloos (zwart) is, zoals in een uitgeschakelde computer. Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te geven.

CMYK en PMS daarentegen zijn substractieve kleurmodellen. Dit betekent dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum, oftewel wit. De kleuren inkt die hier vervolgende opgelegd worden nemen als het ware het reflecterende licht weg.

 

CMYK versus PMS – PRINT versus PRINT

Zoals gezegd zijn CMYK en PMS bedoeld voor drukwerk, maar wanneer kiets u welke? Pantone-kleuren gebruikt u bij ontwerpen met 1 tot 4 verschillende kleuren, bijvoorbeeld voor uw huisstijl drukwerk als briefpapier en visitekaartjes. Wanneer u meer dan 4 verschillende kleuren in uw ontwerp wilt gebruiken kiest u voor CMYK, bijvoorbeeld flyers, brochures en folders.

JUISTE KLEURMODEL GEKOZEN EN TOCH KLEURVERSCHIL?

Helaas is het niet alleen het kleurmodel dat invloed heeft op de definitieve kleur van uw website of drukwerk. Hier kunnen een aantal andere oorzaken voor zijn:

  • Een oorzaak zou kunnen zijn dat u verschillende papiersoorten met elkaar vergelijkt. Door de verschillende eigenschappen van papier komt uw kleur er op verschillende papiersoorten net even iets anders uit te zien.
  • Een andere mogelijkheid voor kleurverschil heeft te maken met de instelling van uw beeldscherm. Dezelfde flyer kan er bij andere scherminstellingen weer net iets anders uitzien.