Grafische ontwerptips voor niet-ontwerpers
Heb je ooit ontwerpen moeten maken – ook al ben je geen getrainde grafisch ontwerper?
Grafisch ontwerp is een handige vaardigheid voor elke digitale marketeer in zijn achterzak. En het is mogelijk om professioneel ogende ontwerpen te maken, zelfs als u geen grafische ontwerptraining heeft.
Hoe?
Hier zijn enkele tips om u, de niet-ontwerper, te helpen om boeiende ontwerpen te maken;
Het belang van witruimtes
Bij het maken van een ontwerp zou je denken dat uitsluitend de afbeeldingen en tekst alle aandacht zouden moeten trekken. De gebieden zonder afbeeldingen en tekst zijn net zo belangrijk en het laten ademen van uw ontwerp is een van de factoren die amateuristische ontwerpen onderscheidt van professionele.
Witruimte (oftewel negatieve ruimte) is het gebied tussen en rond ontwerpelementen, en het is niet noodzakelijkerwijs wit (het kan elke kleur, patroon of zelfs een afbeelding zijn).
De eenvoudige vuistregel is deze:
Maak uw elementen niet te overvol.
Houdt het bij twee gemakkelijk te lezen lettertypen
Als het gaat om het kiezen van lettertypen, is de leesbaarheid wel het allerbelangrijkste. Een prachtig lettertype dat moeilijk te lezen is zal erg afbreuk doen aan uw ontwerp.
Kies altijd voor kristalheldere lettertypen.
Probeer bovendien bij twee lettertypen te blijven. Meer dan dat creëert chaos; te veel lettertypen zorgen ervoor dat je ontwerp moeilijk leesbaar wordt en het lijkt alsof het is gemaakt door een amateur.
Als u twee lettertypen kiest, kunt u er één gebruiken voor koppen en de andere voor de hoofdtekst.
Kies een lettertype dat overeenkomt met uw merk of organisatie. Het lettertype dat een modeboetiek zou gebruiken, in hun digitale marketing, zal heel anders zijn dan wat een technologiebedrijf zou kiezen.
Ongeacht het lettertype dat u kiest, u kunt meer flexibiliteit creëren door het gebruik van de tussenafstanden tussen letters (kerning), regels (tracking) en groepen letters (leading).
Let altijd goed op de uitlijning
Nog iets dat professioneel ogende ontwerpen scheidt van amateur-ontwerpen?
Uitlijning (Alignment)
Wanneer u ontwerpelementen uitlijnt, doe dat nooit door te gokken (“dit klopt wel ongeveer.”). Het moet wel kloppen anders gaat het echt irriteren. De meeste ontwerpprogramma’s tonen lijnen die u laten weten wanneer uw tekstvakken of afbeeldingen zijn uitgelijnd, of u kunt rasterlijnen inschakelen om het zelf te zien.
Als uw programma geen mogelijkheid heeft om rasterlijnen te gebruiken, dan is het toch verstandig hier een oplossing voor te vinden. Upload bijvoorbeeld een afbeelding van een raster en stuur dit naar de achterkant van uw ontwerp. Wanneer alles is uitgelijnd, verwijdert u het raster.
Denk aan de psychologische impact van kleuren
Bij het maken van het kleurenpalet van uw merk is het belangrijk dat deze de toon van uw merk weerspiegelen. Psychologisch roepen kleuren verschillende gevoelens op:
• Blauw: vertrouwen, veiligheid, beveiliging en ontspanning.
• Paars: creativiteit, overvloed en mysterie.
• Groen: rijkdom, gezondheid en verfrissing.
• Roze: vrouwelijkheid, romantiek en jeugd.
• Oranje: energie en enthousiasme.
• Geel: optimisme, spontaniteit.
• Rood: passie en energie.
• Zwart: verfijning, luxe en kracht.
• Wit: zuiverheid en netheid.
• Grijs: zwaartekracht en professionaliteit.
Bekijk ook ons bericht: De psychologie achter kleur. Het is belangrijk om rekening te houden met het gevoel dat het kleurenpalet van uw merk oproept bij het maken van ontwerpen.
Neem bijvoorbeeld de kleur blauw.
Aangezien het de kleur van vertrouwen en veiligheid is, is het geen wonder dat financiële merken zoals Chase, PayPal, Visa en American Express allemaal blauw als hun hoofdkleur gebruiken.
Denk na over wat u wilt dat de kleuren van uw merk naar uw klanten sturen. U kunt kleurenpsychologie gebruiken in alles, van uw merklogo tot uw websiteontwerp.
Maak een kleurenpalet
Naast nadenken over de psychologie van kleur, moet u weten hoe kleuren met elkaar omgaan om vervolgens een algemeen palet voor je website en ontwerpen te creëren.
Het kleurenwiel van Adobe is een superhandig hulpmiddel waarmee u eenvoudig een kleurenpalet kunt maken.
Hieronder een voorbeeld dat met het kleurenwiel van Adobe is gecreëerd, we kozen een blauwe kleur (#4912FF) en creëerde daarbij vijf aanpasbare kleurenpaletten.
Analoog kleurenpalet (Analogues)
Dit kleurenpalet maakt gebruik van kleuren naast de basiskleur op het kleurenwiel om een monochroom uiterlijk te creëren.
Aanvullend kleurenpalet (Complementary)
Een aanvullend of complementair kleurenpalet gebruikt uw basiskleur en precies het tegenovergestelde van die kleur om contrast te creëren. Gebruik de ene als dominant en de andere als accent.
Triade kleurenpalet (Triad)
Een triade kleurenpalet trekt drie kleuren gelijkmatig over het kleurenwiel.
Monochroom kleurenpalet (Monochromatic)
Alle kleuren in dit palet zijn een schaduw, toon of timt van de gekozen hoofdkleur.
Samengesteld kleurenpalet (Compound)
Een samengesteld kleurenpalet bevat de twee tinten die grenzen aan de hoofdkleur, zonder al te veel contrast.
Let op de beperkingen van Facebook op tekst in advertentie-afbeeldingen
Als de afbeelding die u maakt voor een Facebook-advertentie is, moet u rekening houden met de 20 procent tekstregel van Facebook voor advertenties in de nieuwsfeed.
Zoals de naam al aangeeft, mag elke advertentiefoto maximaal 20 procent tekst bevatten. Als u een afbeelding voor een advertentie ontwerpt, moet u deze regel vanaf het begin in gedachten houden. Dit bespaart u later heel veel hoofdpijn.
Voordat u het uploadt naar uw advertentie, kunt u uw afbeelding laten controleren d.m.v. Facebook’s Controle voor afbeeldingstekst-tool.
Een merkstijlgids zorgt voor eenheid
Het opstellen van een merkstijlgids is uiterst belangrijk, dit zorgt voor eenheid in uw ontwerpen. Hiermee weet uzelf, en ieder ander, hoe men de ontwerpen dient te maken zodat ze esthetisch consistent zijn.
Het visuele gedeelte van een stijlgids moet dingen bevatten zoals:
• Een bibliotheek met lettertypen.
• Een kleurenpalet, compleet met hexadecimale, CMYK-codes (voor drukwerk) en RGB-codes (voor digitale uitingen) voor elke kleur.
• Een verscheidenheid aan merklogo’s om uit te kiezen (kleuren, zwart/wit, vierkant, rechthoekig etc.)
• Eventuele foto’s/afbeeldingen die regelmatig in ontwerpen worden gebruikt.
• Relevante instructies over hoe / wanneer bepaalde kleuren, lettertypen, groottes, etc. moeten worden gebruikt
Conclusie
Ook zonder het inhuren kunt u, met bovenstaande tips en tools, een enigszins professioneel ogend ontwerp maken. Wilt u het meteen goed doen zonder daar zelf veel tijd in te moeten steken, wij ontwerpen graag voor u. Daag ons uit, u zult u verbazen over de prijs.